Permalink to Kan kaffe virke helsebringende?

Kan kaffe virke helsebringende?

Kan kaffe virke helsebringende?

Nyere forskning har vist at moderat kaffeinntak kan være assosiert med en redusert risiko for type 2 diabetes og Alzheimers sykdom. Siden reaktive oksygenforbindelser antas å være involvert i begge disse sykdommene, kan antioksidanter i kaffe bidra til denne risikoreduksjonen.

Forskere undersøkte hvorvidt mørkbrent kaffe har en sterkere antioksidanteffekt enn lys kaffe. De fant at mørkbrent var den mest effektive.

* Den vanlige oppfatningen av kaffe er at det bør unngås. Men nyere studier har vist at kaffe, som mange andre naturlige planter og urter, synes å ha noen terapeutiske fordeler gitt de rette omstendighetene. Drikker du derimot kaffe med krem, melk, sukker og andre søtstoffer og smakstilsetninger, mister du derimot den terapeutiske nytten og du forårsaker potensiell skade på helsen din.

* På den annen side, ser det ut til at organiske, mørke kaffebønner har noen helsemessige fordeler – det synes at jo mørkere bønnene er, jo flere fordeler gir det.

Mørkbrent kaffe kan være bedre enn lysbrent:

Det er ofte slik at matvarer med de mørkeste pigmentene gir de mest robuste fordelene for helsen, og mørkbrent kaffe vil ikke være noe unntak.

Ny forskning fant ut at mørkbrent kaffe gjenoppretter blodets nivåer av antioksidanter og vitamin E mer effektivt enn lysbrent kaffe. Den mørkbrente kaffen førte også til en betydelig reduksjon av kroppsvekten hos overvektige, mens lysbrent kaffe ikke gjorde det.

Separate undersøkelser viste også at mørkbrent kaffe produserer mer av et stoff som kalles N-methylpyridinium. Dette stoffet er produsert under brenningsprosessen, og jo mørkere kaffen er, jo mer N-methylpyridinium inneholder den.Interessant nok, synes dette stoffet også å forhindre cellene i magen fra å produsere overflødig syre, noe som betyr at mørkbrent kaffe kan være lettere for magen, mens lysere brent kaffe kan gi deg den sure mage-følelsen som mange kaffedrikkere opplever.

Mørkere brent kaffe inneholder mindre koffein enn de lysere variantene.

Er det andre helsemessige fordeler ved å drikke kaffe?

Forskning har vist at kaffe utløser en mekanisme i hjernen som frigjør en vekstfaktor som kalles Brain-derived neurotrophic Factor (BDNF). BDNF aktiverer hjernens stamceller til å konvertere til nye nerveceller, som også uttrykker seg i musklene dine. Den gjør dette ved å støtte motorneuronene i musklene. Uten motorneuron, er muskelen som en motor uten tenning. Motorneuron-nedbrytning er en del av prosessen som forklarer aldersrelatert muskelsvinn (atrofi). Det betyr altså at kaffe kan bidra til å holde hjernen og muskelvevet ung.

I en stor studie av nærmere 50 000 menn, fant man også at menn som drakk seks kopper kaffe om dagen hadde 60 prosent lavere risiko for dødelig prostatakreft, mens de som drakk tre kopper om dagen hadde 30 prosent lavere risiko. Fordelene ble antatt å komme fra kaffe uten koffein, som hadde flere næringsstoffer og antioksidanter.

Andre studier har også vist en lavere kreftrisiko blant kaffedrikkere. For eksempel, fant en japansk studie ut at de som drakk kaffe daglig, eller nær det, hadde om lag halvparten så høy risiko for hepatocellulært karsinom (HCC), en type leverkreft, enn folk som aldri drakk kaffe.

Annen forskning har også knyttet kaffe med lavere forekomst av:

· Type 2 diabetes

· Parkinsons sykdom

· Demens

· Hjerterytmeproblemer

· Hjerteinfarkt

Det er også grunn til å tro at kaffe kan hjelpe med å dempe sukkeravhengighet. En av grunnene til at du blir avhengige er at hjernen din har opioidreseptorer. Disse er en del av belønningsystemet vårt som hjelper deg med å oppdage, velge og like for eksempel sukker.

Ve lever i dag i en verden av overflod, omgitt av bearbeidet mat som er typisk lastet med sukker, noe som har ført til at våre vanedannende opioidreseptorer blir avhengige av feil mat, eksempelvis sukker. Kaffe er en opioidreseptor antagonist som betyr at koffein kan binde seg til/okkupere opioidreseptorer. Dette kan i prinsippet forby deg fra å være avhengige av noe annet, for eksempel svekke den vanedannende effekten av sukker.

Med andre ord:

Hvis du er avhengig av for eksempel sukker, og du virkelig ønsker å trene kroppen din til gradvis å bli kvitt denne avhengigheten, vil inntak av kaffe være med på å hjelpe deg til dette. Tren deg selv på å drikke svart kaffe. Drikk den sukkerfrie på tom mage, og du vil se hvordan sukkersuget gradvis vil avta. “

Kvalitet av kaffen er nøkkelen: 4 gode tips:

Når det gjelder å oppnå eventuelle terapeutiske fordeler av kaffe, er det kvaliteten av kaffen som er avgjørende.

Velg følgende kaffeprodukter:

· Organisk: Størstedelen av kaffen som produseres i dag er sterkt forurenset med plantevernmidler. Derfor bør kaffen du kjøper være økologisk og fri for sprøytemidler.

· Hele bønner: Det er lurt å kjøpe kaffe i hele bønneform og deretter male det selv for å hindre harskning. Bearbeidet kaffe kan raskt bli harsk før den drikkes.

· Riktig tørket og røstet: Kaffen skal lukte og smake friskt, ikke bedervet. Hvis kaffen ikke har en behagelig aroma, er den sannsynligvis harsk og av dårlig kvalitet.

· Svart: Hvis du er interessert i helsefordeler, drikk kaffen svart, uten sukker eller fløte. Tilsetter du sukker vil du ødelegge noen av fordelene nevnt ovenfor, i tillegg til at det kan gi økt insulin-nivåer som igjen kan forårsaker insulin resistens.

Tips: hvis du bruker kaffetrakter, sørg for å bruke ikke-bleket filtre. Den lyse hvite, som de fleste bruker, er klorbleket, og noe av denne kloren vil bli hentet fra filteret under bryggeprosessen. I tillegg er de også fulle av farlige desinfeksjons-biprodukter som dioksiner. Hvis du følger tipsene ovenfor, er det ingen grunn til at kaffe ikke kan være en terapeutisk del av kostholdet ditt.

Referanser:

Molecular Nutrition & Food Research August 2, 2011

Green Med Info

 

Author Info

Nordstrand Kiropraktorklinikk