Permalink to Syv viktige grunner til å AMME barnet ditt:

Syv viktige grunner til å AMME barnet ditt:

Selv om amming blir stadig mer anbefalt enn morsmelkerstatning, er det fortsatt mye strid om dette temaet. Diskusjonen varierer fra hvor lenge en bør amme barnet til hvor det er akseptabelt å gjøre dette. Men en ting som ikke trenger noen videre debatt er om det er sunnere å amme mot å mate babyen med morsmelkerstatning- overveldende er svaret å amme! Videre er ikke amming kun best for babyen – det er bra for mamma også.

Amming forsterker babyens immunsystem

Nyfødte er fortsatt i utvikling og har ikke enda utviklet et modent immunforsvar til å beskytte seg selv mot sykdom. Antistoffer, eller immun-molekyler i morsmelk, gir dem immunitet til sykdommer som moren er immun mot. Det motsatte er også tilfelle – hvis det nyfødte barnet utsettes for en bakterie, vil det overføres tilbake til moren, og moren vil da lage antistoffer mot en bestemt bakterie som igjen overføres tilbake til babyen ved neste amming.

Studier har også vist at babyer som ammes, utelukkende har et bedre fungerende immunsystem på lang sikt.

Barn som mottar morsmelkerstatning får ikke den samme stimuleringen av immunforsvaret som ammende barn, og har høyere forekomst av:

 • Mellomørebetennelse
 • Lungebetennelse
 • Gastroenteritt (magesår/betennelse)
 • Urinveisinfeksjoner
 • Nekrotiserende enterokolitt; en lidelse i fordøyelseskanalen som er en ledende årsak til premature barn

Ammende spedbarn derimot, har ekstra beskyttelse mot:

 • Hjertesykdom
 • Kreft som rammer immunsystemet, som lymfom.
 • Tarmsykdommer som Crohns sykdom
 • Juvenil revmatoid artritt
 • Astma og allergi
 • Luftveisinfeksjoner
 • Eksem
 • Type 1 og type 2 diabetes

Amming forbedrer babyens hjernefunksjon

De ernæringsmessige egenskapene til brystmelk er ikke bare bra for det nyfødte immunsystemet, men er også bra for hjernen. Ammende spedbarn har en tendens til å ha høyere intelligens enn dem som blir matet med morsmelkerstatning. Dette kan skyldes visse forbindelser som finnes i morsmelk, inkludert omega-3 fettsyrer.

En studie fant for eksempel ut at den verbale IQ på 7 – og 8 år gamle barn som hadde blitt ammet var omtrent 10 poeng høyere enn de som ikke ble ammet. En annen 18-årig studie av over 1000 barn fant at de som var ammet hadde høyere intelligens og større akademiske prestasjoner enn barn som var matet gjennom morsmelkerstatning.

Det er interessant å merke seg at babyer som ammes naturlig tilbringer mer tid i det som kalles den “stille våken” tilstand, som ikke bare er beroligende for foreldrene, men som også bidrar mer til den nyfødtes evne til å lære.

Amming reduserer fedme

Morsmelk inneholder et protein som kan redusere risikoen for fedme senere i livet. Proteinet påvirker kroppens prosessering av fett. Faktisk er det slik at jo lenger et barn blir ammet, jo lavere er risikoen for fedme (ifølge en studie av amerikanske forskere).

Amming hjelper babyer følelsesmessig:

Babyer har et intenst behov for å bli holdt og en av de mest beroligende tingene for den nyfødte er den fysiske nærheten og pleien. Å forlate en baby alene med en flaske er ikke følelsesmessig tilfredsstillende for barnet og gir dem en følelse av utrygghet.

Amming fremmer også båndet mellom mor og baby på en måte som mating via flaske ikke gjør. Amming sikrer at moren og babyen har en mer intim tid sammen og stimulerer i tillegg morens utgivelse av hormonet oxytocin, som er kjent for å fremme den maternale relasjonen.

Reduserer mors risiko for kreft og andre helsemessige forhold

Amming er gjensidig fordelaktig og gir en positiv effekt på både mor og barn. Kvinner som ammer har en redusert risiko for brystkreft og eggstokkreft samt osteoporose senere i livet.

Mor kommer raskere tilbake til normalvekt

Ammende kvinner kan oppnå vekttap raskere enn de som ikke gjør det. Dette skjer fordi produksjonen av melk samt selve ammingen krever ca 500 kalorier per dag. Dette tilsvarer omtrent 8 km jogging! Amming stimulerer også til sammentrekninger i livmoren som hjelper den til å trekke seg raskere tilbake til sin normale størrelse.

Spar tid og penger

Den primære grunnen til å skulle amme er å hjelpe barnet fysisk og følelsesmessig. Hvis du ammer, slipper du å forberede flasker og morsmelkerstatning. Dette vil spare deg for en betydelig mengde kostbar tid.

Amming sparer deg også for bekostningen av å kjøpe morsmelkerstatning, som typisk koster minst 5000-6000 kr per år. Besparelsene fortsetter etter hvert som barnet vokser, da babyer som ammes ofte har færre legebesøk og lavere totale medisinske utgifter. En studie fant ut at en gruppe babyer som fikk morsmelkerstatning hadde over 442 000 kr i helsekostnader i seks måneder, sammenlignet med bare 26 000 kr i gruppen av babyer som ble ammet.

Hva gjør du hvis du ikke kan amme:

Hvis du fortsatt tror at morsmelkerstatning er et egnet alternativ til morsmelk, skal du vite at det finnes minst 400 næringsstoffer i morsmelk som ikke er å finne i en erstatning. Når det er sagt er det forståelig at det er visse forhold og omstendigheter som kan hindre deg fra å kunne amme. Hvis dette er tilfelle, kan du lage en sunn morsmelkerstatningved å bruke råmelk (helst fra geit); for mer info se: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2000/10/22/infant-formula-part-one.aspx.

Morsmelk vil likevel alltid være det beste valget. Jo lenger du gjør dette, jo bedre, og selv en kort tid med amming er bedre enn ingenting i det hele tatt!

Author Info

Nordstrand Kiropraktorklinikk